IJhal Central Station Amsterdam

IJhal Central Station Amsterdam

On the north side of Amsterdam Central Station, the pedestrian passageway IJhal has created a 11,600 m² floor space. This is located between the elevated bus station and the car tunnel, the IJhal connects various means of transport.

Ijhal is outfitted with enormous LED screens, which continually transition their displays between voyeuristic, calming scenes of the city–and alternatively, advertising–and set with a golden-yellow-tan hued terrazzo floor; the multifaceted interior passage is meant to encourage constant pedestrian movement, simultaneously remaining durable under the foot traffic of tens of thousands of travellers each day. A system of modular, rounded mirrored elements adorns the IJhal’s ceiling, arranged in a playful grid that introduces a sense of movement to the ever-shifting reflections from below, communicating in tandem with the mirrors that wrap the passage’s load bearing poles, which dot the IJhal’s main axis. All these mirrored elements cast the radiating, ever-undulating fluctuations of the IJ’s surface reflections in the IJhal so they refract into the adjacent passageways, in a nod to Amsterdam’s, historic, deeply intertwined relationship to water.

Project:
IJhal Central Station Amsterdam

Architect:
Wiel Arets Architects

Client:
ABC Bank

Year:
2017

    Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

    ADDRESS

    63739 street lorem ipsum City, Country

    PHONE

    +12 (0) 345 678 9

    EMAIL

    info@company.com

    Cart